سفارت بریتانیا به مناسبت روز آگاهیدهی از خطر ماینها گفته است که این سفارت از تلاشهای اداره خدمات ماینپاکی سازمان ملل حمایت میکند تا این کشور جنگ زده را در خنثی سازی ماینها کمک کند.
فیضه رضایی، مادر دو کودک که در بخش خنثی سازی ماینها در بامیان کار میکند میگوید که برای حفظ جان مردم تلاش میکند و به وظیفه خود افتخار میکند.
او در سال ۲۰۱۹ میلادی جایزه بینالمللی کنترول سلاحها را نیز بدست آورده است.
خانم رضایی میگوید که از وظیفهی قبلیاش که استاد سواد آموزی برای زنان در مناطق دور دست بامیان بود استعفا کرده و با بخش خنتی سازی ماینها پیوسته است.
او درباره این که چرا به این وظیفه روآورده است میگوید که:” من چندین تن را میشناختم که در بامیان توسط ماینها کشته و یا زخم برداشته بود. صاحب خانه ما نیز در این رویداد پای خود را از دست داده و چندین کودک نیز در انفجار ماین زندهگی خود را از دست دادند. این رویداد بالای من تاثیر کرد. من در باره اطفال خود فکر کردم که مبادا آنها نیز با چنین رویداد رو برو نشوند.”
رضایی افزود که اعضای خانواده او با تغیر وظیفهاش موافق نبودند.
او در این باره گفت:” دوستان، اعضای فامیل و کودکان من با این تصمیم من مخالف بودند تا در بخش خنثی سازی ماینها کار کنم.من برای آنان گفتم که برای آینده و کودکان من این تصمیم را گرفته ام. من میخواستم که بامیان از ماینها پاک شود و هر کس از زندهگی خود لذت ببرد.”
رضایی همچنان در باره مشکلات و چالشهای فرا راه او نیز سخن زده است:” من در باره امنیت وظیفه خود نگران استم. وقتی این ماینها پاک شد من شاید نتوانم تا در دیگر ولایت کار کنم بخاطریکه شماری آنها تحت تسلط طالبان است.”
رضایی همچنان افزود که وی علاقه دارد تا ماستری خود را در بخش باستان شناسی و یا هم جامعه شناسی تکمیل کند.
رضایی و همکاران او نخستین تیم زنان افغان هستند که در بخش خنثی سازی ماینها کار میکنند.
رضایی در این باره گفت:” کسب جایزه کنترول سلاحها تغیرات بنیادی را در تیم ما وارد کرد. وقتی ما این جایزه را کسب کردیم ما در جامعه افغانی بحیث نمونه معرفی شدیم. ما نخستین تیم زنان در افغانستان بودیم که در بخش خنثی سازی ماینها کار میکردیم. ما ثابت کردیم که زنان نیز میتوانند مانند مردان کار سخت کنند و ما با آنها مساوی استیم.”
این در حالی است که در چهار دهه گذشته از اثر جنگها در سراسر کشور ماینهای زیاد فرش شده اند، که باعث تلفات ملکی میشوند.
به اساس معلومات اداره ماین پاکی ماهانه ۱۲۰ غیرنظامی از اثر ماینها در کشور کشته و زخمی میشوند.
این در حالی است که در سال ۲۰۲۰ میلادی افغانستان یکی از کشورهای است که توسط ماینها متاثر شده و تاکنون ۳۲ هزار منطقه خطرناک از وجود ماینها پاکسازی شده اند.
با این همه افغانستان در میان ۱۴۹۵ کشوری است که از وجود ماینها متاثر شده است.
به اساس معلومات اداره ماین پاکی از سال ۱۹۷۹ تاکنون بیشتر از ۳۸هزار تن بمشول زنان، اطفال و مردان از انفجار ماینها تلفات دیده که از این جمله تقریبا بیش از ده هزار کشته شده و بیشتر از ۲۹هزار دیگر زخم برداشته اند.
در میان این کشته و زخمیان ۲۰۹۰ تن خانم ۲۳۲۲ دختر، ۱۴۶۴۶ پسر، و ۱۹۵۹۰ مرد شامل استند.
این در حالی است که در چندین سال اخیر بیشترین تلفات ملکی از اثر انفجار ماینها مقناطیسی وارد شده اند.
تنها در سال ۲۰۱۹ م تلفات برخاسته از انفجار ماینها به ۱۶۹۲ تن بشمول زنان و کودکان رسیده که از این میان ۶۵۰ تن کشته شده و ۱۰۴۲ تن دیگر زخم برداشته اند.
در میان این کشته شدهگان و زخمیان ۱۴۳ دختر، ۱۲۲ زن، ۷۱۶ پسر و ۷۱۱ مرد شامل استند.
تلفات مردان و کودکان نسبت به زنان و ختران برخاسته از انفجارهای ماین زیاد است و شمار این تلفات از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۹ نسبت به سالهای میان ۲۰۰۸ و ۲۰۱۳ افزایش یافته اند.